PvdA wil weten wat de stand van zaken is wat betreft het lerarentekort

Foto: Pixabay

De PvdA vraagt opnieuw aandacht voor de schaarste en het dreigende tekort aan leraren in Zaanstad. Gemeente en schoolbesturen moeten er samen tegenaan, vindt de fractie.

We willen komen tot een gezamenlijk plan waarbij scholen en gemeente duidelijk in kaart brengen wat precies de knelpunten zijn, welke aanpak noodzakelijk is en welke (financiële) maatregelen ingezet moeten worden,’ schrijft raadslid Eylem Koseoglu in schriftelijke vragen aan het college.

De fractie vindt dat het gemeentebestuur zich te afwachtend opstelt, omdat dat heeft aangegeven dat de bal bij de scholen ligt. Ze wil nu weten of sindsdien het besef is doorgedrongen dat ‘het argument dat het een landelijk probleem is en we lokaal niets kunnen doen niet opgaat’.

Wat is nu de stand van zaken?

Heeft inmiddels het bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen u en de schoolbesturen? Is dit onderwerp besproken en ligt er al een voorstel voor een gezamenlijk aanpak door gemeente en schoolbesturen? Kunt u delen wat de uitkomst is (tijdpad, maatregelen)?’ vraagt Koseoglu.

Amsterdamse campagne

De nieuwe ronde in de politieke discussie is mede ingegeven door een in Zaanstad slecht gevallen campagne van de gemeente Amsterdam, die hier met posters in abri’s leraren probeerde te werven – of weg te lokken. Wethouder Sanna Munnikendam (D66) liet na berichten daarover al weten hier niet blij mee te zijn.

De PvdA evenmin, zo blijkt: ‘Bent u het met ons eens dat hierover minimaal onderlinge afstemming tussen gemeenten moet plaatsvinden?’ en ‘Bent u bereid om met Amsterdam het gesprek aan te gaan om te kijken naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke aanpak? Bent u hierbij ook bereid om deze problematiek gezamenlijk met uw collega’s van andere gemeenten ook onder de aandacht van de minister te brengen?’

Verplichtingen, maar ook vrijheden

De gemeente heeft bepaalde wettelijke verplichtingen wat betreft huisvesting, leerlingenvervoer en leerplicht. Maar ook de vrijheid om in samenwerking met de schoolbesturen wat extra’s te doen en daar de (financiële) middelen voor beschikbaar te stellen, houdt Koseoglu het college voor.

De PvdA denkt daarbij aan maatregelen die bevorderlijk zijn voor het aantrekken van leerkrachten, zoals ‘nog betere’ huisvesting. Maar ook de inzet van onderwijsassistenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen