ZMC een ‘lean’ ziekenhuis dat internationaal de aandacht trekt

Afleiding voor kinderen - en ook volwassenen - in het ZMC: de glijbaan.
Afleiding voor kinderen - en ook volwassenen - in het ZMC: de glijbaan.
Foto: Twitter / ZMC

Wie wel eens willen weten waarom het nieuwe Zaans Medisch Centrum het eerste lean ziekenhuis van Nederland – en misschien wel van Europa – is, kan terecht op de website van Customerfirst!, waarop uitgebreid aandacht wordt besteed aan de Zaanse instelling.

We lezen er over een healing environment en over een plezierig ‘wachtgevoel’ door middel van een ‘thuisgevoel’ en wat dat lean betreft, dat gaat over de zorgprocessen die nu bijvoorbeeld dusdanig zijn ingericht dat de looproutes zo kort mogelijk zijn.

Clustering

Acute zorg, zoals de spoedeisende hulp, operatiekamers en intensive care, liggen boven elkaar naast de spoedlift. Radiologie zit hier ook vlakbij. Dat heb je niet in andere ziekenhuizen. In sommige situaties wil je nu eenmaal niet door allerlei gangen worden geduwd terwijl je op een ziekenhuisbed ligt,’ zo legt bestuursvoorzietter Wouter van der Kam uit. Daarnaast zijn alle poliklinieken geclusterd en zit er nog maar één deur tussen de afdeling gynaecologie en de kinderafdeling.

Rapportcijfer 8,2

Dat het principe werkt bleek in november vorig jaar bij een onderzoek naar de patiënttevredenheid onder 915 patiënten. Daar rolde het rapportcijfer 8,2 uit, wat ‘hoger is dan voorheen in de oudbouw’.

Cateraar Albron ontwikkelde bovendien in samenwerking met het ziekenhuis een nieuw à la carte eet- en drinkconcept voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Voorbeeldfunctie

Nu het Zaanse ziekenhuis de laatste puntjes op de i aan het zetten is, is het een voorbeeld geworden voor (zorg)organisaties die van heinde en verre op bezoek komen, vertelt Van der Kam. ‘Grappig toch? Zwitsers, Duitsers en noem de nationaliteiten maar op; ze komen allemaal hier kijken. In Zaandam gebeurt het!’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen