Reddingsbrigade: 'Nooit alleen zwemmen in open water'

26 jun , 14:26 Actueel
screenshot 20240626 142509
Onder andere de waterongevallenwagen van de Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland reisde gisteren vanuit Zaandam met spoed af naar de Ouderkerkerplas bij Amsterdam, waar een zwemmer werd vermist. De inzet van hulpverleners uit de hele regio mocht echter niet meer baten, want vandaag meldde de politie dat de minderjarige drenkeling is overleden.
In de nacht van zondag op maandag raakte een persoon te water bij de asielboten in de Achtersluispolder in Zaandam, die eveneens het leven heeft gelaten. Twee verdrinkingsdoden binnen enkele dagen gaat niemand in de koude kleren zitten, en de Reddingsbrigade Nederland waarschuwt met het warme weer in het achterhoofd om enkele voorzorgsmaatregelen te treffen. Ga nooit alleen in open water zwemmen, is de belangrijkste.

Zelfoverschatting

Volgens een woordvoerder van de Reddingsbrigade is vaak moeilijk te achterhalen waarom het misgaat in het water. Het kan pech zijn of mensen belanden in een situatie waarin ze in paniek raken: 'Paniek is je ergste vijand.' Ook kan het zijn dat iemand minder goed kan zwemmen dan hij of zij zelf denkt. Volgens de woordvoerder kan zwemmen in open water eigenlijk alleen veilig als iemand een goede zwemvaardigheid heeft en regelmatig in het water ligt. Tijdens de schoolvakanties zijn er langs de kust overal strandwachten aanwezig, maar op dit moment is dat nog niet overal het geval. Bij binnenwateren is de brandweer in eerste instantie verantwoordelijk voor reddingsacties.