Geen te hoge concentraties PFAS in zwemwater NH

24 jun , 14:01 Actueel
screenshot 20240624 134427
Alle aangewezen en dus gemonitorde zwemlocaties in de provincie Noord-Holland die op PFAS zijn onderzocht blijven onder de gestelde advieswaarden van het RIVM. Dat zijn hier de strandjes bij de Jagersplas en in Het Twiske en bij het Alkmaarder- en Uitgeestermeer .
De provincie deed in april in samenwerking met de waterschappen onderzoek naar de concentraties PFAS bij 46 van de 151 aangewezen zwemlocaties. Bij 28 van deze locaties hebben het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoek gedaan. Overal was de waterkwaliteit in orde. Eerder publiceerde de provincie de eveneens gunstige resultaten van het Hoogheemraadschap van Rijnland en die van drie plekken waar Rijkswaterstaat heeft gemeten.

Zeewater ongevaarlijk

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen en kunnen een risico vormen voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. De metingen geven inzicht in de aanwezigheid van deze chemische stoffen die wereldwijd bekend staan om hun hardnekkigheid en gezondheidsrisico’s. De provincie heeft 46 locaties in dit onderzoek meegenomen. Een aantal daarvan vertegenwoordigt meerdere plekken, omdat ze dicht bij elkaar liggen. Aangewezen zwemlocaties aan de kust zijn niet bemonsterd, omdat voor het zwemmen in zeewater geen reden tot zorg voor de gezondheid is.

Nieuwe ronde

In juli vindt een tweede ronde aan metingen plaats bij de 46 locaties, om de situatie te blijven monitoren en eventuele veranderingen te signaleren. De provincie blijft nauw samenwerken met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, de waterschappen, gemeenten en de GGD om de waterkwaliteit en de gezondheid van de zwemmers te waarborgen.