Milieudefensie biedt donderdag petitie voor motorisch vrij centrum aan

Foto: Pixabay

Gisterochtend was Milieudefensie bij het Gerechtshof in Den Haag om – wederom – het recht op gezonde lucht te verdedigen; donderdag biedt de organisatie de petitie voor een motorisch vrij centrum aan aan het gemeentebestuur van Zaanstad.

In onze gemeente is ruim meer dan de helft (58 procent) van de openbare ruimte het domein van de auto, zo heeft Milieudefensie berekend. En dat moet anders, zo vinden ook de ondertekenaars van de petitie: meer ruimte voor fietsers, wandelaars en sporters en voor spelen en ontspanning.

Vervolg op gewonnen kort geding

De rechtszaak van gisteren was een vervolg op de winst in het kort geding van vorig jaar, waartegen de Nederlandse Staat beroep aantekende. Die moest vanaf dat moment hard aan de slag om overal in Nederland aan de wettelijke normen voor de luchtkwaliteit te voldoen. Ook oordeelde de rechter destijds dat de Staat geen nieuwe maatregelen mocht nemen die konden leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen. De Staat was het met dat laatste niet eens.

Drie rechters bogen zich daarom over de vraag of de Nederlandse overheid maatregelen mag nemen die de lucht vervuilen – denk aan hogere snelheidslimieten of de aanleg van nieuwe wegen – op plekken waar de luchtkwaliteit al dermate slecht is dat dit kan leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen.

‘Aan de wet houden’

Advocaat Phon van den Biesen van Milieudefensie benadrukte opnieuw hoe belangrijk schone lucht is. Ook gaf hij aan dat de Staat verplicht is om zich aan de wet te houden, en dat het dan logisch is dat zij geen maatregelen mag nemen die ertoe kunnen leiden dat de wet wordt overtreden.

‘Europese regelgeving aanhouden’

De landsadvocaat betoogde dat zo’n verbod strenger is dan Europese regelgeving en dat het vonnis van vorig jaar weer van tafel moet. De uitspraak komt waarschijnlijk op 22 mei.

Intussen is Milieudefensie ook een rechtszaak begonnen tegen Shell.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen