Afgelopen kwartaal zes procent meer aanvragen voor een hypotheek

Foto: Pixabay

Het aantal hypotheekaanvragen is volgens gegevens van het Hypotheken Data Netwerk in het eerste kwartaal van dit jaar in Zaanstad met zes procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Die stijging past volgens de organisatie van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen in de trend dat huizenkopers hun zoekgebied verplaatsen van de grote naar de middelgrote steden. HDN registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.

Op forensafstand van Amsterdam (eveneens zes procent meer hypotheekaanvragen) zitten Ouder-Amstel (plus 111 procent), Haarlemmerliede en Spaarnwoude (plus 104), Heiloo (plus 45) en Landsmeer (plus 33 procent) fors in de lift. Landelijk gezien is dat Slochteren, in het hart van het Groninger gaswinningsgebied, met 144 procent.

Daling in Wormerland

Dalers zijn er ook. Wormerland bijvoordeeld zag een neergang in het aantal hypotheekaanvragen van negen procent en Waterland zelfs min veertien.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden 8,5 procent meer hypotheken aangevraagd dan in dezelfde periode een jaar eerde: in totaal registreerde HDN er 100.343. Wel is de stijging gedurende het eerste kwartaal gedaald, want in januari werden nog 33 procent meer aanvragen gedaan. Volgens de organisatie kan dat te maken hebben met de licht gestegen rente.

Gemiddelde hypotheek 242.000 euro

Het gemiddelde hypotheekbedrag kwam uit op 242.000 euro, een stijging van 5,3 procent. Huizenkopers nemen gemiddeld 90.000 euro aan eigen geld mee. In het eerste kwartaal van vorig jaar was dat nog 23.000 euro minder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen