Asbest op Fortuinveld mysterie voor Gerard Slegers

Foto: Wikimedia / Canada. Department of National Defence

Het is ‘de zaak van de drie verdwenen asbestmeldingen’ of van ‘het onverklaarbare asbest in schone grond’. Wij weten niet wat gekker is en wethouder Gerard Slegers evenmin. Hij gaar wel op onderzoek uit om te achterhalen wat het verhaal is achter de aanwezigheid van asbest in de grond die is gebruikt om te Fortuinveld in Zaandijk op te hogen.

De kwestie werd aan de orde gesteld door de Partij voor de Dieren, nadat die was benaderd door een bewoner met een klacht over het uitblijven van een gemeentelijke reactie op de drie asbestmeldingen. Die werden al vorige zomer gedaan, maar ze zijn nergens in de systemen van Zaanstad terug te vinden, hoewel PvdD-fractievoorzitter Melchior Mattens zegt ze met eigen ogen te hebben gezien. Hij stuurt ze nu door naar Slegers, zodat die verder op onderzoek kan uitgaan. Naar de meldingen én naar het asbest: hij moet voor verdere stappen namelijk de exacte vindplaats weten. Die wordt daarna doorgespeeld naar de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die verantwoordelijk is bij asbestvondsten.

Hergebruik

Dat het om het potentieel kankerverwekkende spul gaat staat volgens Mattens vast: hij liet de brokjes die door de buurtbewoner werden gevonden analyseren in een laboratorium. Een bijzonder detail is dat de grond die op het Fortuinveld is gestort eerder is gebruikt voor de voorbelasting van het Oostzijderpark. Volgens Slegers wordt dergelijke grond alvorens er wordt gestort altijd gecontroleerd op de aanwezigheid van ongewenste stoffen en is daarbij geen asbest gevonden. De Partij voor de Dieren is bezorgd over gezondheidsrisico’s voor mens en dier op het Fortuinveld, dat in gereedheid wordt gebracht voor de komst van hockeyclub De Kraaien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen