Afval in berm Wormerveer, wellicht drugslab in omgeving

mei 24 , 8:29 112
screenshot 20240524 080734
Aan de Industrieweg in Wormerveer is afgelopen zaterdag chemisch afval aangetroffen, dat hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit een drugslab. Er werden verschillende jerrycans en plastic flessen gevonden in de berm naast een sloot gevonden.
De chemicaliën zijn opgeruimd, maar het is nog niet duidelijk of de bodem vervuild is geraakt. Het dumpen van drugsafval betekent dat er mogelijk in de buurt drugs worden geproduceerd. Dat is levensgevaarlijk en het afval is bovendien zeer schadelijk voor het milieu en voor mens en dier. De opruimkosten zijn vaak aanzienlijk, vooral wanneer er sprake is van lekkende vaten of andere verpakkingen.

Alarmsignalen

Drugslabs verspreiden een zoete, chemische geur die vaak wordt omschreven als een ‘anijsgeur’. De producenten zullen vaak proberen om dit te verhullen, bijvoorbeeld door in de buurt van een sterk riekend bedrijf te werken of door zelf de geur van wasmiddel te verspreiden. Een alarmsignaal voor de omgeving kan ook constante geluidsoverlast door afzuiginstallaties zijn, naast de aanwezigheid van blauwe vaten, jerrycans of vloeistofcontainers of een komen en gaan van onbekende mensen en voertuigen in en rondom een locatie met afgeschermde deuren of ramen. Verdachte situaties doorgeven kan onder andere via Meld Misdaad Anoniem .