Zaans Erfgoed lanceert plan voor historische scheepswerf op de Burcht

Foto: Zaans Erfgoed / Welgemoed Fotografie

Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman zag bij zijn afscheid als ‘droombeeld’ een park voor zich op de Burcht in Zaandam; de Vereniging Zaans Erfgoed heeft liever een historische scheepswerf. Waar een replica van een walvisvaarder kan worden gebouwd.

Over de praktische invulling wordt al nagedacht, vertelde Ron Kiburg van de werkgroep Maritiem op de voorjaars-ledenvergadering in de Paaskerk in Zaandam.
Een serie lezingen moet de bevolking enthouiast krijgen voor het idee.

Er is in Zaanstad niet veel meer wat herinnert aan de hoogtijdagen van de scheepsbouw. In Wormer is de Beschuitstoren herbouwd ter meerdere eer en glorie van de talrijke beschuitbakkerijen voor de scheepvaart die het dorp ooit kenmerkten. In Zaandam zou het euivalent een werf kunnen zijn.

Fluitschepen

Waarom een walvisvaarder? De fluitschepen (destijds fluytschip of fluyt, tekening hieronder) die hier en elders werden gebouwd konden gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor de jacht op walvissen en daardoor raakte de Zaanse scheepsbouw nauw verweven met die tak van nijverheid. De Groenlants Vaerders kregen een extra versteviging van de scheepshuid van het voorschip met het oog op ijsschotsen. Op het achterschip was een hijsinstallatie waarmee de walvissloepen uitgezet en binnengehaald werden.

Tot 1810 hing in de kerk aan het Noordeinde in Wormerveer een scheepsmodel van een fluit, dat daarna spoorloos verdween. Het scheepsmodel en de ramen zijn spoorloos verdwenen. De in 2013 overleden Klaas Bakker bouwde in 1995 in overleg met een adviseur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een nieuw model en dat hangt nu aan de haak waar eerst het origineel hing. De boeg is gericht naar de preekstoel; naar het woord van God.

 

 

 

Reacties