Ruud Vreeman neemt afscheid met een ‘droombeeld’ voor de binnenstad

De Burcht in vroegere tijden. Vreeman ziet er graag een park.
Foto: Wikipedia.

Een restaurant in het havenkantoor op de Sluis. Een poppenkast op de Rozengracht. Een park op de Burcht.

Dat ziet afzwaaiend waarnemend burgemeester Ruud Vreeman voor zich in zijn ‘Droombeeld. Zaanstad Beste Binnenstad 2025’, dat hij gisteravond in zijn laatste raadsvergadering overhandigde aan de raadsleden. Het droombeeld in de vorm van een uitklapbare stadsplattegrond is de uitkomst van een brainstormsessie die Vreeman heeft gehouden rond de vraag hoe de binnenstad nog aantrekkelijker te maken is.

‘Beste binnenstad van Nederland’

Vreeman: ‘Ik wil graag de ambitie achterlaten om in Zaanstad de beste binnenstad van Nederland te maken. De kaart is een droombeeld hoe die binnenstad eruit zou kunnen zien in 2025. Geen plan, maar een inspiratiebron voor inwoners, ondernemers, ambtenaren en bestuurders om na te denken over hun eigen droom voor de binnenstad.’

Er was al een droombeeld voor de Zaanse Schans. Dat is met name opgesteld om de verwachte groei van het aantal toeristen – tot drie miljoen in 2030 – in goede banen te leiden. En om de bezoekers te verleiden het niet bij een bezoek aan het erfgoed te laten: een opdracht uit de visie uit 2016 is ‘vergroot het toeristisch bereik van de Zaanstreek en maak van de flitsbezoeker van de Schans een dagtoerist in de Zaanstreek of een vakantieganger in Old Holland’.

Afscheidsinterview

Dat Vreeman die bezoekers ook graag het centrum van Zaandam in wil lokken bleek vandaag uit zijn afscheidsinterview in Dagblad Zaanstreek. ‘Het is druk in de stad,’ constateerde hij daarin tevreden. ‘Je hoort meer andere talen op straat. Meer Engels van toeristen. Vroeger gingen ze alleen naar de Zaanse Schans, nu komen ze ook naar de binnenstad van Zaandam.’ Een stadshart dat de afgelopen tien jaar volledig op de schop is gegaan. ‘Er is geen stad in Nederland die zo ingrijpend is veranderd als Zaanstad,’ aldus de vertrekkende burgemeester.

 

Reacties