Fietstocht met uitleg over geschiedenis van het Oer-IJ

Foto: Stichting Oer-IJ

De Stichting Oer-IJ houdt op zondag 26 mei een fietstocht die aandacht geeft aan de geschiedenis van het gebied in de driehoek tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar. Voordat het Oer-IJ bij Castricum in zee uitmondde lag de monding zo’n 5000 jaar geleden ter hoogte van IJmuiden.

Nu is er het Noordzeekanaal met het sluizencomplex en de pieren. In een relatief korte periode is er dus een enorme verandering van het landschap te zien. Veranderingen waarbij de Romeinen, rijke kooplieden en Engelse ingenieurs een rol hebben gespeeld. Veranderingen die ook tot ontginning en droogmakerij hebben geleid en die woningbouw en industrialisatie hebben aangetrokken. Ondanks al deze veranderingen zijn er nog steeds elementen van het Oer-IJ in het huidige landschap zichtbaar. Deze elementen en het veranderende landschap zijn onderwerp van de fietsexcursie, die van west naar oost door het Oer-IJ gebied loopt.

Vanaf ActionPlanet

De excursie begint om 10:00 uur bij ActionPlanet aan de Laaglandersluisweg 12 in Velsen Zuid (zie het kaartje hieronder). Hier wordt een korte inleiding gegeven over de geschiedenis het Oer-IJ als rivier en de ruimtelijke ontwikkelingen aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal. Daarna gaan de fietsers langs een aantal bijzondere plekken in het landschap, die van betekenis zijn en waar een verhaal te vertellen is over de gelaagdheid van het landschap. Alles onder het Cruyffiaanse begrip ‘je ziet het pas als je het weet’.

De tocht eindigt op het Groene Schip. Deze 30 meter hoge voormalige afvalstort geeft een fantastisch overzicht over de verschillende aspecten. Hier wordt uitleg gegeven over het ontstaan en de ontwikkeling van het Noordzeekanaalgebied. De terugreis naar ActionPlanet is op eigen gelegenheid. Dit betekent een excursie die rond vier uur in beslag neemt en die frisse benen of een E-bike noodzakelijk maakt. De totale fietslengte is circa 35 kilometer. De kosten bedragen vijf euro per persoon en aanmelden kan door een e-mail naar [email protected]. Na een bevestigingsmail kunt u het bedrag vooraf overmaken. En daarbij geldt natuurlijk: vol is vol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen