Crowdfunding Afrikaanse Diaspora Vereniging voor monument

Het beeld in wording.
Het beeld in wording.
Foto: Gofundme / CC0

De Afrikaanse Diaspora Vereniging Nederland Adun-Advn heeft een crowdfunding opgezet voor de financiering van ‘een monument van vrijheid en emancipatie’ voor het plantsoen langs de Dominee Martin Luther Kingweg in Zaandam. De in Londen wonende Nigeriaanse beeldhouwster Sokari Douglas Camp is gekozen om het te maken.

Het monument toont drie manshoge figuren zittend op een bankje. Het moet voorbijgangers uitnodigen om plaats te nemen en bij elkaar te komen voor een dialoog, of om te herdenken. ‘Het monument staat voor dialoog, het uitwisselen van gedachten en het smeden van vriendschappen. De drie zittende figuren dragen kleurrijke, uitbundige gewaden. Ze wil hiermee trots benadrukken op een cultuur die tijdens de slavernij werd onderdrukt. De ruimte om het monument zal zo worden ingericht dat mensen eromheen kunnen plaatsnemen,’ aldus de verklarende tekst bij de geldinzameling. Het werk van Douglas Camp is wereldwijd tentoongesteld.

Onthulling eind juni

Het vrijheidsmonument wordt gerealiseerd in samenwerking met de gemeente, de Klankbordgroep Zaanstedelingen van Surinaamse en Caribische Afkomst en het Comité 1 juni – 1 juli Zaanstreek. De beoogde datum voor de onthulling van het vrijheidsmonument, genaamd Three Graces – The Dialogue (Drie Gratiën – De Dialoog) is op zondag 30 juni. Van de benodigde 40.000 euro is inmiddels 65 euro binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen