Restauratie stolp Assendelft met aandacht voor gierzwaluw

Foto: Google Street View

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft namens Gedeputeerde Staten de natuurvergunning verleend voor de restauratie van de monumentale stolp aan de Dorpsstraat 475 in Assendelft. Dat betekent dat de aanwezigheid van gierzwaluwen voor de eigenaar geen onoverkomelijk probleem is.

Er zijn wel voorschriften aan de vergunning verbonden. De huidige nestplaatsen van de gierzwaluw dienen minimaal zeven dagen voor de start van de werkzaamheden ongeschikt gemaakt te worden door het verwijderen van de dakpannen en/of door directe sloop. Vóór het verwijderen van de pannen dient gecontroleerd te worden of er gierzwaluwen aanwezig zijn en is dat zo, dan moet het ongeschikt maken van de nesten uitgesteld worden. Tijdens de controle en het verwijderen van de onbezette nesten dient een deskundige ter plaatse aanwezig te zijn. Uiteraard moet dit alles gebeuren buiten het broedseizoen er dient een rapportage te worden gemaakt en ingediend bij de omgevingsdienst.

De gierzwaluw.

Er zijn vóór 1 april dit jaar al verblijfplaatsen voor de gierzwaluw geplaatst in de vorm van een gierzwaluwtil met twaalf invliegopeningen, voor alternatieve huisvesting voor de vogels. De strikte voorschriften over de bescherming van de gierzwaluwen negeren kan de eigenaar van de stolp duur komen te staan, want hij of zij blijft verantwoordelijk voor de naleving van de vergunning. De omgevingsdienst kan dan een last onder dwangsom opleggen om de zaak in orde te brengen. Ook kunnen strafrechtelijke sancties worden opgelegd. De  stolp die onder handen wordt genomen is een in zeer slechte staat verkerend provinciaal monument dat momenteel leeg staat.

Vanwege de slechte bouwkundige staat is de enkelsteens voorgevel tijdelijk gestut. De rechter zijgevel oogt deels verzakt en is aan de binnenzijde verstevigd met tijdelijke balken. De linker gevel heeft een grote scheur en het dak golft. Als de restauratie is voltooid zal er door de aangebrachte isolatie voor de gierzwaluw letterlijk geen plek meer zijn. Niets doen betekent echter dat de stolp op enig moment in elkaar zakt en dan is er voor de gierzwaluw evenmin nog nestgelegenheid.  De gevonden oplossing is dis de gierzwaluwtil.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen