Kerkhof bij protestantse kerk Assendelft naar de gemeente

04 mei , 12:40 Actueel
screenshot 20240504 120746
Zaanstad wil het kerkhof aan de Dorpsstraat 364 Assendelft op verzoek van het kerkbestuur eind dit jaar overnemen van de Protestantse Gemeente. Daar moet de gemeenteraad nog wel mee akkoord gaan. Het college vindt dat Assendelft net als de andere dorpen recht heeft op een gemeentelijke, algemene begraafplaats.
Een overname door de gemeente zal rust geven bij nabestaanden en rechthebbenden en zal geen consequenties voor de tarieven, schrijft het college aan de raad. De monumentale kerk die is gebouwd uit 1894 - 1895 is niet bij de koop inbegrepen. In overleg met de eigenaar en onder andere het Historisch Genootschap Assendelft wil de gemeente komen tot een kerkenpaspoort waarbij recht wordt gedaan aan het maatschappelijk en historisch en archeologisch belang en aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.

Geen sluitingen

Het kerkbestuur en de kerkenraad kunnen alles wat komt kijken bij het onderhouden van het kerkhof niet meer aan, vooral door het slinkende aantal leden en vrijwilligers. Wat de kerk zelf betreft is de situatie 'minder nijpend', aldus het college. In 2022 verwierp de gemeenteraad het plan van het college om het begraven in Zaanstad te centraliseren op het Blok Krommenie, aan de Noordsterweg Wormerveer en de Zuiddijk in Zaandam en om op de begraafplaatsen aan de Marktstraat in Wormerveer, de Dolphijnstraat in Westzaan en de Dr. Mulderstraat in Zaandijk te stoppen met het uitgeven van nieuwe graven om ze op termijn te kunnen sluiten. Ook onder inwoners was de weerstand groot - en van Assendelvers wordt dezelfde opstelling verwacht.

Tien begrafenissen per jaar

Momenteel worden gemiddeld tien mensen per jaar begraven in Assendelft. en de verwachting is dat het aantal begrafenissen, net als overal in Nederland en op alle andere begraafplaatsen in Zaanstad, zal dalen ten gunste van het aantal asbijzettingen. Daardoor zullen de inkomsten op de lange termijn gestaag verminderen. Het college verwacht jaarlijks zo'n 60.000 euro euro te moeten uitgeven aan het kerkhof, waarvan ruim 40.000 aan onderhoud. Het kerkbestuur heeft een potje gevuld met 190.000 euro voor het kerkhof, dat bij de verkoop overgaat naar de gemeente.