Zorgmedewerkers twee minuten stil uit protest tegen geweld

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Zorgmedewerkers leggen vandaag om 14:00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld. Ze zijn dan stil en herdenken de medewerkster van een GGZ-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

Nu’91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had haar achterban opgeroepen tot het stille protest om aandacht te vragen voor ‘de toenemende agressie richting zorgverleners’. Voorzitter Femke Merel van Kooten wil dat er meer maatregelen worden genomen om zorgmedewerkers te beschermen. ‘Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?’ vraagt ze.

Nooit accepteren

De werkgevers, verenigd in branchevereniging de Nederlandse GGZ steunen het protest. ‘Geweld in de samenleving neemt toe en dat zien we ook bij instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Wij kunnen en zullen geweld tegen hulpverleners nooit accepteren,’ meldt de koepel. Ook de beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen V&VN sluit zich aan bij het protest.

De doodgestoken vrouw (39) werkte bij de Limburgse instelling Mondriaan. Ze werd op 15 april neergestoken en overleed op 23 april aan haar verwondingen. Een 29-jarige vrouw is gearresteerd. Het slachtoffer had de verdachte in het verleden behandeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen