Zaanstad krijgt op 20 juni haar tweede referendum in bijna twee decennia

Foto: MVRDV Architecten

In november 2001 werd de bouw van een gevangenis in het Zaandamse Vijfhoekpark door ruim 37.000 inwoners afgewezen. Het betekende dat de bouw werd afgeblazen. Op 20 juni krijgt de bevolking opnieuw de kans van zich te laten horen over een omstreden project: ‘Bent u voor of tegen het raadsbesluit om het Cultuurcluster te realiseren?’

Dat bij een opkomst die tot een geldige uitslag leidt (30 procent van alle kiesgerechtigden) een ‘nee’ ook nu weer afstel tot gevolg zal hebben is niet zo zeker als destijds. Het blijft immers een raadgevend referendum.

Grootste partij is voorstander

Een meerderheid in de nieuwe raad is tegen het geldverslindende cultuurverzamelgebouw bij het Station in Zaandam, maar de grootste fractie (VVD) – die bij de coalitiebesprekingen de kar trekt – is een fan. Het kan dus nog alle kanten op, zelfs bij een geldige uitslag.

De winst voor actiegroep Kultuurklutser is voorlopig dat er gemeentebreed over de voor- en nadelen gesproken en gedebatteerd zal worden in de aanloop naar het referendum. Voor- en tegenstanders uit alle lagen en randen en standen van de bevolking zullen uitgebreid de kans krijgen om hun standpunten naar voren te brengen, al dan niet met geldelijke steun uit het budget van 60.000 dat daarvoor beschikbaar is.

Kosten

De kosten van de volksraadpleging zijn becijferd op 300.000 euro. Maar wat het uiteindelijke prijskaartje zal zijn weet niemand. In de gemeenteraad werd het al een paar keer gezegd: democratie kost nu eenmaal geld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen