Zo’n vraag bedenken voor een referendum is zo gemakkelijk nog niet

De 'huiskamer' van het Cultuurcluster.
De 'huiskamer' van het Cultuurcluster.
Foto: MVRDV Architecten

Dat er een referendum komt over het Cultuurcluster lijkt nu wel zeker, maar welke vraag we krijgen voorgeschoteld nog niet. Het voorstel is ‘Bent u voor of tegen het raadsbesluit om het Cultuurcluster te realiseren?’, maar daar worstelt een aantal partijen nog mee.

De volksraadpleging die is afgedwongen door actiegroep Kultuurklutser wordt, als de raad daar donderdag toe besluit, gehouden op 20 juni. Dit betekent ook dat er voor 1 juli door de raad een besluit genomen kan worden over het raadsvoorstel waar het referendum over gaat: 7,7 miljoen euro extra voor de invulling en toekomstige exploitatie van het gebouw.

Geen wc-rollen

De referendumcommissie legde gisteravond in het Zaanstad Beraad uit dat de 60.000 euro die beschikbaar is om in Zaanstad tot een brede discussie over het Cultuurcluster te komen – 20.000 euro voor voorstanders, 20.000 voor tegenstanders en 20.000 voor neutrale activiteiten – wordt toegekend op basis van plannen voor activiteiten en niet aan organisaties. Zo worden excessen als de beruchte bedrukte wc-rollen van de volksraadpleging over het Oekraïne-verdrag voorkomen.

Zaankanters die activiteiten willen organiseren om hun standpunt over het Cultuurcluster aan de man te brengen of de discussie willen bevorderen zullen die aan de referendumcommissie moeten voorleggen, waarna een gesprek volgt over de mogelijkheden van financiering. Dan gaat het om zaken als de zaalhuur voor een debat. Per activiteit is maximaal 2000 euro beschikbaar tot de relevante pot leeg is.

Goede ideeën worden beloond

Ruud Pauw (Rosa) had zich eerder ongerust gemaakt over een magere geldelijke ondersteuning van actiegroep Kultuurklutser, omdat hij dacht dat die het met 2000 euro zou moeten doen. Als zich geen andere tegenstanders zouden melden, dan voorzag hij dat er 18.000 euro op de plank zou blijven liggen. Hij werd gerustgesteld: als de Kultuurklutsers met voldoende goede ideeën komen, dan kunnen ze in theorie het hele bedrag binnenhalen.

Paul Laport van GroenLinks hikte wel aan tegen die drie keer 20.000 euro, wat hij ‘een enorm bedrag’ vond. Patrick Zoomermeijer (SP) zat daar niet mee, maar vond wel dat culturele instellingen als belanghebbenden zouden moeten worden uitgesloten van bijdragen voor campagnes.

Aanbesteding

De inschrijvingsdatum voor de aanbesteding van het Cultuurcluster, die al is verlengd tot 4 mei vanwege onduidelijkheid over een mogelijk referendum, zal opnieuw moeten worden verlengd als het referendum wordt gehouden. Vanuit het oogpunt van kostenbesparing is een zo vroeg mogelijke gunning gewenst. Bij duidelijkheid over de voortzetting van de aanbesteding vóór 25 juni kan worden gegund voordat de bouwvak (dit jaar van 23 juli tot en met 24 augustus) begint.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen