Verwijderen van lood uit particuliere tuinen bijna klaar

Foto: Gemeente Zaanstad

Het project Zaans Lood is op een haar na voltooid. Woensdag start aan de Noordervaartdijk in Krommenie de bodemsanering van de laatste tuintjes waarin lood is aangetroffen. Sinds de start in 2017 zijn ruim 7000 particuliere tuinen kosteloos onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van lood. In totaal zijn bij de afronding 240 tuinen schoongemaakt.

In totaal werden de eigenaren van 14.800 tuinen uitgenodigd voor een bodemonderzoek en reageerde ongeveer de helft van hen positief. Bij 300 tuinen werd een saneringsadvies gegeven. De aanwezigheid van loodresten in de Zaanse bodem is een eeuwenoude erfenis die nog steeds zorgt voor gezondheidsrisico’s. Vooral kinderen zijn gevoelig voor lood. Blootstelling kan bij hen leiden tot onder andere een lager IQ. In Zaanstad hebben verschillende loodwitmolens gestaan. Tijdens het productieproces van loodwit (een bestanddeel van verf) raakte de bodem rond deze molens vervuild. Door verplaatsing van grond verspreidde de vervuiling zich verder.

Afval

Lood is ook veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal en voor waterleidingen. Door sloopwerkzaamheden en het storten van afval kwam dit uiteindelijk ook in de bodem terecht. Vroeger werd niet zo nauwkeurig omgegaan met bouwafval als tegenwoordig. De al honderden jaren zakkende Zaanse bodem is een derde oorzaak van de verontreiniging. Het ophogen van de ondergrond werd vroeger gedaan met alles wat voorhanden was: puin, sintels of gratis slakken van de voormalige Hoogovens.

Omdat Zaanstad de mogelijke gezondheidsrisico’s serieus neemt startte de gemeente in 2015 met het project Zaans Lood. Ook zijn speeltuinen, schoolpleinen en trapveldjes gecontroleerd. Bij de werkzaamheden wordt ongeveer een halve meter grond afgegraven in het onverharde deel van de tuin en weer aangevuld met schone grond.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen