Ambitie voor groenere omgeving komt langzaam op gang

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad moet groener, biodiverser en klimaatbestendiger worden en daar is jaarlijks één miljoen euro extra voor beschikbaar. Vanaf dit jaar worden de eerste resultaten zichtbaar, blijkt uit de Voortgang brede aanpak groene leefomgeving die het college vandaag met de gemeenteraad heeft gedeeld.

Het gaat om een bundeling van vijf rapportages die samen een goed beeld geven van alle initiatieven die er lopen. Vorig jaar zijn 804 bomen geplant  en steeg het boomkroonpercentage tot boven de 20 procent. Dit laatste getal geeft het percentage volwassen bomen aan. Deze stijging is bereikt ondanks het feit dat zomerstorm Poly vorig jaar liefst één procent van de totale Zaanse boomvoorraad omver heeft geblazen. Ook moeten nog bomen herplant worden die al eerder zijn verdwenen door bouwplannen of werkzaamheden.

Groene pleinen

Ook zijn twee keer zo veel projecten gestart om schoolpleinen en andere ontmoetingsplekken te vergroenen als vooraf gepland, namelijk achttien in plaats van negen. Zaanstad kan meer doen door onder andere mee te liften met reguliere onderhouds- en vervangingsprojecten in de openbare ruimte. Dit jaar heeft Zaanstad de inzet om 21 nieuwe speelplekken, ontmoetingsplekken en schoolpleinen groener en koeler te maken. ‘Uit de rapportages blijkt dat het motto ‘eerst zaaien en dan pas oogsten’ hier letterlijk geldt. We weten beter waar we staan en wat we de komende jaren willen realiseren,’ aldus wethouder Wessel Breunesse.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen