List gevraagd voor permanente openstelling De Binding

Foto: Google / Rinke De Brie

Wat kan het college nog doen om de permanente openstelling van busbrug De Binding er doorheen te krijgen nu de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft laten weten dat er geen natuurvergunning komt? De VVD, PVV, het CDA en de POV geven niet op en vragen het college om een list.

De extra ontsluiting van Westerwatering die de eerste bewoners van de wijk in de jaren 80 van de vorige eeuw werd beloofd is de lokale variant van de verbindingsweg A8 – A9: hij kwam er niet. Een nieuwe verbinding onder het spoor door is een langgekoesterde maar kostbare wens en de 24/7-openstelling van de brug van en naar Westerkoog liet eerst op zich wachten vanwege ingrijpende maatregelen om de verkeersveiligheid in Westerkoog te waarborgen en vervolgens op de aangescherpte stikstofeisen. Vanwege die stikstof dreigt er nu een streep te gaan door de openstelling tijdens de ochtend- en avondspits.

Enorme teleurstelling

Dat is ‘alweer een enorme teleurstelling voor de huidige bewoners, maar ook de duizenden toekomstige bewoners van Nieuw West,’ constateren de vier fracties. Volgens de berekeningen stoot de busbrug een kleine hoeveelheid stikstof te veel uit, maar aangezien nabijgelegen beschermde natuur al op sterven na dood is is dat kleine beetje extra niet toegestaan. Volgens de vier partijen zou echter bijvoorbeeld de verplaatsing – dus niet eens de verwijdering – van tien parkeerplaatsen al genoeg kunnen zijn om de norm wél te halen.

Provincies pleiten ervoor om het strikte depositiebeleid in te ruilen voor een ambitieuzer emissiebeleid. Daarmee zouden dan ook de ‘omrij-kilometers’ die nu gemaakt worden wegens een gesloten busbrug meegenomen worden in de berekeningen. De fracties horen vanavond welke ideeën het college in petto heeft om uit de impasse te komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen