TBS voor ontoerekeningsvatbare aanvalster Hema Wormer

Foto: Wikimedia / Neuroforever

De 21-jarige vrouw die in augustus 2023 een medewerkster van de Hema in Wormer meerdere malen met een mes heeft gestoken is veroordeeld voor poging tot moord. De rechtbank volgt de conclusie van de deskundigen dat de verdachte door haar ziekelijke stoornissen niet toerekeningsvatbaar is en legde daarom de TBS-maatregel op.

Ook moet de verdachte ruim 67.000 euro aan het slachtoffer betalen als schadevergoeding. De winkelmedewerkster raakte zwaargewond en heeft de aanval overleefd door snel ingrijpen van in de nabijheid aanwezige politiemensen. Op de middag van 3 augustus was de verdachte in de Hema in Wormer terwijl zij een winkelverbod had. Nadat de politie haar naar buiten had begeleid, kwam ze weer terug. De medewerkster probeerde haar tegen te houden, waarna er een worsteling plaatsvond. Vervolgens pakte de verdachte een koksmes uit een schap, haalde dit uit de verpakking en ging op het slachtoffer af om herhaaldelijk en met kracht op haar in te steken.

Lichamelijk en psychisch letsel

Het slachtoffer liep steekwonden in haar gezicht, nek, rug en arm en een partiële dwarslaesie. De rechtbank acht poging tot moord bewezen, omdat de verdachte heeft gehandeld met voorbedachte raad. Na de eerste worsteling had zij nog maar één doel voor ogen, namelijk om het slachtoffer te doden. Uit de vordering tot schadevergoeding en de slachtofferverklaring kwam naar voren dat de medewerkster aan de steekpartij niet alleen ernstige lichamelijke klachten heeft overgehouden, maar dat ook sprake is van psychisch letsel dat zich uit in herbelevingen en angstgevoelens. Ook voor haar collega’s en de klanten die getuige van het geweld waren moet het incident een angstaanjagende ervaring geweest zijn, aldus de rechtbank.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen