‘Vrij’ tarief warmtenet niet automatisch goedkoper

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Het is beter als tarieven voor warmtenetten niet meer gekoppeld zijn aan de gasprijs, maar dit kan ook betekenen dat stadswarmte soms duurder wordt dan nu. Met die waarschuwing komt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die toezicht houdt op bedrijven die warmtenetten exploiteren.

Nu is de prijs voor warmte zoals die wordt geleverd in een deel van Zaandam Oost gekoppeld aan de gasprijs. Dit moet voorkomen dat klanten van een warmtenet, die geen vrije keuze hebben in hun leverancier, duurder uit zijn dan huishoudens met een gasaansluiting. Maar de regering wil warmtetarieven loskoppelen van gasprijzen en meer laten afhangen van de kosten die energieleveranciers maken voor hun warmtenet. Op dit moment onderzoeken Zaanstad en HVC de mogelijkheid om gezamenlijk een tweede warmtenet te ontwikkelen.

Kosten doorberekenen

Volgens de ACM is loskoppeling van de kosten voor dergelijke netten van de aardgasprijs een goed idee, omdat dit de tarieven beter uitlegbaar maakt voor klanten. Maar dit betekent niet automatisch dat warmtenetten goedkoper worden dan nu. Leveranciers mogen hun kosten dan namelijk doorberekenen – en die kunnen hoog uitvallen. Volgens de ACM zijn daarom extra maatregelen nodig om klanten van een warmtenet te beschermen tegen te hoge prijzen. Het warmtenet van Engie in Zaandam wordt gevoed door de biomassacentrale in de Pascalstraat, waar op milieugronden veel bezwaren tegen zijn van omwonenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen