Raad akkoord met onderzoek naar HVC-warmtenet

Foto: Pexels / Skylar Kang

De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met het voorstel om samenwerking met HVC te onderzoeken voor de aanleg van een tweede warmtenet. Dat moet los gaan functionen van het bestaande warmtenet van Warmtenetwerk Zaanstad, Bioforte en Engie.

Zaanstad wil er haast mee maken en heeft daarom samen met grondstoffen- en energiebedrijf HVC een intentieovereenkomst opgesteld. Ze spreken ermee af om een onderlinge samenwerking te onderzoeken. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat water wordt gebruikt om bijvoorbeeld huizen en kantoren te verwarmen. ‘Onze ambitie is om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. De energietransitie is daarbij belangrijk, zodat we steeds meer overgaan van olie en aardgas, naar lokaal opgewekte, betaalbare en schonere energie en duurzame warmtebronnen,’ aldus wethouder RenĂ© Tuijn van Duurzaamheid.

Aandeelhouders

‘Warmtenetten zijn in het grootste deel van Zaanstad de warmteoplossing met de maatschappelijk laagste kosten. Daarom willen we graag onderzoeken hoe we dit sneller op grotere schaal kunnen inzetten.’ HVC ondersteunt aandeelhoudende gemeenten, waaronder Zaanstad, bij het vormgeven van de warmtetransitie. Het bedrijf heeft inmiddels in twaalf gemeenten warmtenetten aangelegd.

Cookieinstellingen