Schuurkerk (350.000) en pastorie (600.000 euro) nu apart in de verkoop

Een deel van de pastorie met tuin aan het Papenpad.
Een deel van de pastorie met tuin aan het Papenpad.
Foto: Google Street View

De ‘bijzondere en enige gave katholieke schuurkerk die Nederland nog rijk is’, de Heilige Maria Magdalenakerk aan het Papenpad 13 in Zaandam, staat nog steeds te koop en nu voor 350.000 euro. Hij zou eerder bij openbare inschrijving van de hand gaan.

De verkopende makelaar is Reliplan, dat in Nederland een groot aantal kerken en andere bijzonder onroerend goed in portefeuille heeft. De Zaandamse kerk uit 1695 is een Rijksmonument, heeft een maatschappelijke bestemming en is niet geschikt voor wonen.

Pastorie met tuin voor zes ton

De naastgelegen pastorie met een tuin aan een zijarm van de Zaan wordt separaat verkocht door de Stichting Bisschopskas van Haarlem der Oud Bisschoppelijke Clerezie, maar kerk en pastorie kunnen ook samen worden verkocht. De pastorie van drie bouwlagen van ongeveer 80 vierkante meter per verdieping moet 600.000 euro opbrengen.

Zaankerk ook weer te koop

Wie liever aan de andere kant van het centrum plannen maakt, kan voor een nader overeen te komen prijs terecht in de Botenmakersstraat 112-114. Daar staat de Zaankerk te koop bij dezelfde makelaar. Hier gaat het om een kerk, de consistorie (uitbouw) en de kosterswoning. De bestemming van deze kerk is ‘wonen en maatschappelijk’.

De Zaankerk is in 1906 gebouwd als hervormd rechtzinnig kerklokaal door de Vereniging tot Verbreiding der Waarheid naar het ontwerp van Jan Jansonius. In 1968 werd het gebouw in gebruik genomen als Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) en in 1976 als Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK).

Van 2006 tot midden 2016 deelden beide kerkelijke organisaties de kerk, waarna hij te koop werd gezet voor ruim 525.000 euro. Nu is het gebouw in gebruik bij de Grieks Orthodoxe Kerk, maar duikt het pand opnieuw op bij Reliplan.

Waardevol gebouw met interessant orgel

Het evangelisatiegebouw op 114 is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische waarde: een grotendeels gaaf bewaard gebleven kerk met Jugendstil kenmerken. Het bevat ook een interessant orgel, in 1784 door Strumphler gemaakt voor de hervormde kerk in Beemster en in 1868 uitgebreid door Flaes en Brünjes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen