Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet op 20 april

20 feb , 11:25 Actueel
screenshot 20240219 120656
Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet is dit jaar op 20 april. Dan zijn in hun huizen de verhalen te horen van Zaanse joden die werden gedeporteerd of die de Tweede Wereldoorlog overleefden door onder te duiken. Ook het verhaal over verzetsmensen die hun leven waagden door onderduikers in huis te nemen of die aanslagen pleegden om de Duitsers dwars te zitten wordt verteld.
Welke geschiedenissen aan bod komen is elk jaar weer een bijzondere puzzel. ‘Het gaat om indrukwekkende gebeurtenissen en daarmee moeilijke keuzes’, aldus Rina Schenk, één van de vrijwilligers achter de organisatie. 'Elk jaar maken we een selectie en gaan we op zoek naar overlevenden of familie om het verhaal over het huis en de mensen te vertellen'. Luisteren naar gebeurtenissen op de plek waar die plaatsvonden geeft de verhalen nog een extra dimensie.

Tastbare herinneringen

Soms zijn er foto's, brieven of andere documenten bewaard gebleven. ‘Wij vinden het zo mooi dat mensen hun huizen beschikbaar stellen en we nieuwe generaties de kans kunnen bieden op deze manier de geschiedenis te beleven,' zegt Schenk. 'Tijdens deze dag beleef je iets unieks en soms ‘gewoon’ om de hoek. Zet de datum alvast in de agenda.'
Op de foto de vrijwilligers Marc, Onno, Dick, Marc, Linda, Maaike en Rina voor Maison D’Essence, waar al eerder het verhaal van deze plek werd verteld.