West-Afrikaanse danslessen van start in Krommenie

Foto: PxHere / CC0 Kamusal Alan

Topdanseres Jula Jallow uit Gambia geeft vanaf woensdag 21 februari West-Afrikaanse danslessen in basisschool De Evenaar aan de Jupiterstraat 139 in Krommenie. De wekelijkse lessen duren van 18:00 tot 19:00 uur.

Jallow is geboren in Brikama Gambia en groeide op in Kololi Senegambia, waar ze op jonge leeftijd begon met dansen. Later werd ze professioneel danseres bij de internationale culturele dansgroep Kabimbang. Jallow is een master in veel West-Afrikaanse dansstijlen, waaronder Mandinka-dans. Onder Afrikaanse dans wordt verstaan de dansen van culturen ten zuiden van de Sahara. Het is een zeer energieke dansstijl die traditioneel met een grote groep mensen wordt uitgevoerd om iets te vieren en om rituelen uit te voeren.

Live muziek

Dit maakt Afrikaanse dans ook populair in het Westen. De dans wordt begeleid door djemb√©’s en doundoun (bastrommels) en zang. Deelnemers aan de lessen in Krommenie werken onder begeleiding van live muziek van percussionisten aan hun fysieke conditie, hun co√∂rdinatie en het bewegingsgeheugen. De lessen beginnen altijd met een warming-up en eindigen met een cool-down.

De cursus is voor beginners en gevorderden. Ervaring met West-Afrikaanse dans is niet vereist, maar het is wel fijn als deelnemers enige ervaring hebben met een (andere) dansvorm en gevoel voor ritme. Er kan gedanst worden op blote voeten of met indoor sneakers. De kosten zijn 75 euro voor tien lessen van 60 minuten. Inschrijven kan via [email protected] of het telefoonnummer 06 420 110 93.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen