Cursus wegkapitein voor veiliger fietsen in een groep

Foto: Le Champion

Le Champion houdt weer een cursus wegkapitein voor mensen die vaak in een groep fietsen en zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van de deelnemers. Die wordt op zaterdag 2 maart gehouden bij de IJsvereniging Assendelft aan de Dorpsstraat 420.

In één dag leren de cursisten in theorie en in de praktijk hoe ze de veiligheid kunnen bewaken. De cursus vormt ook de basis voor een opleiding als Assistent Wielertrainer. Doordat er steeds meer gefietst wordt en ook steeds vaker in groepen, is goede begeleiding van instructeurs van groot belang. Wegkapiteins begeleiden groepen op een plezierige en veilige manier. Aan de orde komen onder andere de maximale groepsgrootte en welke gevaren er op de loer liggen. Zo is een groep fietsers qua lengte alleen al al gauw te vergelijken met een vrachtauto.

Kleine groep

In de praktijk is een fietsgroep afhankelijk van de kennis en vaardigheden van verschillende individuen en niet van één persoon. Op de polderwegen is dat geen probleem, maar in de bebouwde kom en op smalle wegen met tegemoetkomend verkeer is het goed om te weten hoe je benarde situaties kunt vermijden. Er is in Assendelft ruimte voor maximaal veertien personen, dus met meerdere mensen aanmelden kan ook. De kosten bedragen voor leden van Le Champion en de Nederlandse Toer Fiets Unie 40 euro, niet-leden betalen 50 euro. Lunch, koffie of thee, cursusmateriaal en een certificaat zijn daarbij inbegrepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen