Zaanse stations niet geliefd bij reizigers

Het minst gewaardeerde station.
Het minst gewaardeerde station.
Foto: Google / Alexander Kraai

De Zaanse stations zijn niet geliefd bij treinreizigers. Zaandijk Zaanse Schans staat op plek 274 in het jaarlijkse waarderingsonderzoek van ProRail en NS met het rapportcijfer 6,9 (een jaar eerder 6,8), gevolgd door Zaandam op 283 (6,9 / 7,1), Krommenie-Assendelft op 315 (6,7 / 6,8), Wormerveer op 347 (6,6 / 6,9), Koog aan de Zaan op 355 (6,5 / 6,9) en Zaandam Kogerveld op 366 (6,4 / 6,4). De lijst telt 393 stations.

Na zeven jaar van geleidelijke stijging is er nu landelijk voor het eerst een lichte daling te zien in de algemene beoordeling en dat geldt dus ook voor de meeste Zaanse stations. De ruim 83.000 deelnemers aan het onderzoek beoordeelden de stations met gemiddeld een 7,2, een tiende lager dan in 2022. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 nog 6,94. De daling van 2023 ten opzichte van 2022 is volgens de spoorvervoerder te verklaren door het toenemende aantal reizigers na corona. ‘Stations werden drukker, wat invloed heeft op de waardering, terwijl het tijdens de coronajaren met weinig reizigers juist rustig was op het station. Ook de terugkeer van de forens na veel thuiswerken heeft invloed op de score. Die is doorgaans kritischer op zijn station dan reizigers die een dagje uit zijn.’

Klimmen-Ransdaal staat net als vorig jaar bovenaan de lijst. Het station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,7, het hoogste cijfer ooit. ‘Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en door het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron,’ aldus de NS. Aan dezelfde lijn is ook de nummer twee Schin op Geul (8,2) te vinden. Station Mantgum in Friesland is op nummer drie geĆ«indigd (8,2).

Het meest deprimerende station vinden de reizigers nog altijd Lage Zwaluwe met een cijfer van 4,6. ‘Ondanks verbeteringen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers het station sfeerloos vinden,’ aldus de NS. Het station ligt op afstand van het dorp en naast de snelweg. NS en ProRail doen onderzoek hoe ze het station kunnen verbeteren. Ook Den Helder Zuid ontving een onvoldoende van reizigers (5,4). De top drie van Noord-Holland bestaat uit Overveen en Santpoort Zuid (beide een 8) en Enkhuizen met een score van 7,9.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen