Ruim 40 huizen van eeuw oud weg voor 90 appartementen

12 jan , 11:17 Actueel
screenshot 20240112 110039
Google Street View
Woningcorporatie Rochdale gaat vijftien woningen ten noorden van de Boerejonkerstraat renoveren en aan de achterzijde uitbreiden. Dit worden in de toekomst middeldure huurwoningen. De overige 44 woningen in de Hondemanstraat worden gesloopt en vervangen worden door ongeveer 90 nieuwe sociale huurappartementen.
Rochdale gaat haar huizen in de Boerejonkerbuurt in Zaandam (her)ontwikkelen omdat deze woningen verouderd zijn en in een slechte staat verkeren. Het college heeft nu de uitgangspunten voor het project Hondemanstraat vastgelegd in het Ruimtelijk Plan van Eisen . 'De gemeente en Rochdale vinden het belangrijk om snel meer betaalbare woningen te ontwikkelen voor onze inwoners. Ik ben blij met de plannen die hier liggen, waar ook aandacht is voor de cultuurhistorische waarden van deze straat en de Boerjonkerbuurt. Dit is een belangrijke stap voorwaarts om onze gezamenlijke ambitie te realiseren, ' zegt wethouder Wessel Breunesse.
screenshot 20240112 111251
De afgelopen jaren hebben Rochdale, de gemeente en bewoners overlegd over de herontwikkeling, waarbij de wens voor meer betaalbare woningen en het behoud van de beeldbepalende cultuurhistorische woningen in deze buurt een hoofdrol speelde. Met de klankbordgroep Boerejonkerbuurt en direct omwonenden is sinds 2022 regelmatig overleg gevoerd over de plannen. Eerst stonden er ook nog woningen gepland op het terrein van de speeltuin, maar omdat de omwonenden hier bezwaar tegen hadden is besloten om daarvan af te zien en de speelplaats te behouden.
screenshot 20240112 110420
De 44 woningen ten zuiden van de Boerejonkerstraat zijn inmiddels 100 jaar oud. De toekomstige verdichting is mogelijk door trapsgewijs een bouwlaag toe te voegen. Aan de Oostzijde wordt het gebouw maximaal twee lagen hoog en aan de Slachthuisstraat maximaal vier lagen. Gestreefd wordt naar 40 procent driekamerappartementen van ongeveer 60 vierkante meter gericht op doorstroming van ouderen, 20 procent eenkamerwoningen van ongeveer 40 vierkante meter gericht op starters, jongeren en andere eenpersoonshuishoudens en 40 procent twee- tot driekamerwoningen van 50 tot 60 vierkante meter gericht op overige doelgroepen.

Vervangende huisvesting

Begin 2022 hebben de oorspronkelijke huurders een stadsvernieuwingsurgentie gekregen en inmiddels hebben alle oorspronkelijke bewoners een nieuwe woning gevonden. Deze huurders hebben recht op terugkeer in de nieuwbouw in de Boerejonkerbuurt mits de nieuwe woning passend is bij het inkomen en de grootte van het huishouden. De gemeenteraad praat op 25 januari over de plannen. Het definitieve ontwerp van de nieuwe woningen moet volgens de planning in het derde kwartaal van dit jaar klaar zijn. Begin 2025 kan naar verwachting gestart wordt met de bouw en de herinrichting van de openbare ruimte in de Hondemanstraat en omliggende straten.