Schaatssite Ekkel voor het eerst deze winter actief

Foto: Flickr / James Tworow

De komende dagen is er sprake van lichte of matige vorst en dat betekent dat er ‘met zekerheid op een opgespoten natuurijsbaan’ zal kunnen worden geschaatst, meldt Weer Online. Volgens het weerbureau staan we aan het begin van een koude, droge en vrij zonnige periode.

IJs ligt er nu nog niet, maar voor schaats;liefhebbers is er de website Ekkel, waarop naamgever Erik Ekkel nauwkeurig bijhoudt waar in den lande de banen open gaan en waar er veilig op natuurijs geschaatst kan worden. Dat laatste gaat nu echter niet gebeuren: het blijft bij de door mensenhanden aangelegde ijsvloeren. Vanaf donderdag is er naar verwachting meer bewolking aanwezig en lijkt de temperatuur vaker boven het vriespunt uit te komen. Ook de nachten zullen dan waarschijnlijk minder koud verlopen.

De maker van de website begon ermee toen hij begin januari 2009 op het internet op zoek ging naar informatie over leuke schaatsplekken en ’tot zijn stomme verbazing’ ontdekte dat het begrip ‘natuurijs’ de digitale wereld nog niet bereikt had. ‘Ik kreeg het idee om dit anders te gaan doen. Ik was niet voor niets een in Friesland opgegroeide, geboren Tukker, die in Brabant terecht was gekomen,’ schrijft hij op zijn website.  ‘Als het begint te vriezen dan stijgt ook bij mij de koorts.’

Meteen een succes

Wat begon met een kaart met zo’n 50 plekken met wat linkjes in verschillende nieuwsgroepen werd al snel bijna een tweede baan: de schaatsplekken stroomden binnen en het eerste jaar trok de website al meer dan 65.000 bezoekers. De daaropvolgende winter telde drie ijsperiodes en dat deed het aantal sitebezoekers omhoog schieten naar 173.000. ‘Gelukkig waren er nu ook liefhebbers bij die zelf met Google Maps uit de voeten konden en ik gaf hen toegang om de punten zelf te gaan onderhouden. Toch kwam ik ook deze keer zelf niet al te veel aan schaatsen toe,’ aldus Ekkel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen