Rosa komt met alternatieve plannen om Beatrixflat te redden

21 dec 2023, 12:44 Actueel
screenshot 20231221 123926
Rosa heeft in samenspraak met een aantal deskundigen vier alternatieve plannen ontwikkeld voor de nieuwbouw in de Peperstraat, waarmee de Beatrixflat behouden blijft. Het uitgangspunt daarbij was dat de herontwikkeling niet wordt vertraagd.
Ook is ervoor gezorgd dat ongeveer hetzelfde aantal vierkante meters aan woningen en winkels wordt gerealiseerd, zodat er geen gaten vallen in de financiering. Het bestemmingsplan Peperstraat ligt vanaf vandaag zes weken ter inzage. Rosa is voorstander van de plannen, met één nadrukkelijk en groot voorbehoud: de partij wil dat de Beatrixtoren behouden blijft als monument van de jaren van de wederopbouw. Gezaghebbende organisaties als Zaans Erfgoed, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben die wens ook al uitgesproken.

Vier plannen

'Wij denken dat het kan: een prachtige, groene en autoluwe Peperstraat met een mooi verduurzaamde Beatrixtoren als icoon op de kop. En in 2024 zullen we ons uiterste best doen om de rest van de raad voor dit idee te winnen,' belooft de fractie op de website. Het alternatieve plan gaat uit van een minder grote dichtheid dan de ontgwikkelaar voor ogen staat. In plan A wordt de Beatrixflat met twee verdiepingen opgetopt en volledig gerenoveerd. Daarnaast worden de randen als blok volgebouwd met diverse hoogtes, zodat er een U-vormig bouwblok ontstaat met een binnentuin. Dat scheelt een verlies van 55 woningen tegenover de geplande de Pepertoren, maar er hoeven ook 31 eenheden minder gesloopt te worden.
In plan B wordt ook uitgegaan van het behoud van de Beatrixflat in opgetopte versie. Verder zal er een toren aan de oostzijde en op de hoek van de Peperstraat worden gesitueerd ter grootte van de Tsaar. Daar omheen worden blokjes woningen gebouwd op afstand van de torens. Op deze manier kunnen er 154 woningen komen, gelijk aan het huidige beoogde aantal.
In plan C wordt de nieuwe toren gesitueerd aan de overkant van de Peperstraat. Daarvoor worden er negen eenheden bij het plan getrokken, en vallen er 24 woningen weg die gesloopt worden. Het totaal komt dan op 158 woningen, drie meer dan het Peperplan. In plan D worden de plannen B en C samengevoegd: er komen twee nieuwe torens.