Burgemeester stelt raad gerust: software voor tellingen stembureaus betrouwbaar

Foto: Twitter / Sandra Looren de Jong

Burgemeester Jan Hamming heeft gereageerd op mogelijke onrust door een recent nieuwsbericht van RTL Nieuws over de onbetrouwbaarheid van de software die gebruikt wordt ter ondersteuning van de verkiezingsuitslag (OSV). Er is geen enkele reden tot ongerustheid, is zijn boodschap aan de raad.

Hierbij – integraal – zijn mededeling; de tweets zijn van ons:

‘De kern van het verhaal van de onderzoeker is dat OSV eigenlijk alleen gebruikt mag worden voor protocollering en daarmee, in aanvulling op het handmatig tellen, nog twee paar ogen toevoegt aan het protocolleren van de uitslag van de verkiezingen. Dit was altijd al de werking en de bedoeling van het programma OSV en in zoverre is er dus eigenlijk niets gewijzigd.

De onderzoeker wekt, door de nadruk te leggen op kwetsbaarheden in de software, de suggestie dat de verkiezingsuitslag gemanipuleerd zou kunnen worden en dat de software daarom niet gebruikt mag worden. OSV is alleen maar ondersteunende software die gemeenten helpt om de protocollen goed te volgen.

Op basis van de Kieswet moeten gemeenten de volgende, wettelijke, procedure volgen:

  • De stemmen worden in de stembureaus handmatig geteld. Burgers mogen aanwezig zijn bij het tellen van de stembiljetten op het stembureau.
  • Van het resultaat van de handmatige telling maakt het stembureau een papieren proces-verbaal op.
  • De processen-verbaal van de stembureaus worden binnen de gemeente verzameld.
  • Kopieën van de processen-verbaal van de stembureaus en de opgave met stemtotalen worden op het gemeentehuis ter inzage gelegd totdat over de toelating van de gekozenen is beslist.

In OSV worden de uitslagen zoals vermeld in het papieren proces-verbaal overgenomen. Dit gebeurt door het vier-ogen-principe. Twee verschillende medewerkers voeren apart de uitslag van een stembureau in en alle invoer wordt gelogd. Als de door verschillende medewerkers ingevoerde uitslagen overeenkomen, wordt dit pas voor correct aangezien.

OSV is in Zaanstad geïnstalleerd op stand-alone pc’s die alleen bij verkiezingen worden gebruikt en nooit op enig netwerk aangesloten zijn geweest. Dit om mogelijk hacken van de software te voorkomen.’

Reacties

article
12869
Volgens Jan Hamming geen reden tot ongerustheid over eerlijke verkiezingsuitslag
Burgemeester Jan Hamming heeft gereageerd op mogelijke onrust door een recent nieuwsbericht van RTL Nieuws
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/12869/burgemeester-stelt-raad-gerust-software-tellingen-stembureaus-betrouwbaar/
2018-03-21T10:52:14+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2018/03/21105003/stembureau.jpg
Actueel