Van hoeveel woningen kan WOZ-waarde dalen vanwege vliegherrie?

Foto: Pixabay / Erich Westendarp

Hoeveel Zaanse huiseigenaren die door de herrie van vliegtuigen niet ten volle van hun woning kunnen genieten kunnen een verlaging van de WOZ-waarde tegemoet zien en hoeveel geld gaat dat Zaanstad kosten vanwege een verminderde OZB-opbrengst? Dat wil de Partij voor de Dieren weten naar aanleiding van een geval in Assendelft.

Daar plofte onverwacht een schrijven van Zaanstad op de mat met de mededeling dat de WOZ-waarde naar beneden was bijgesteld vanwege de overlast door het vliegverkeer. De betreffende woning ligt onder twee banen van Schiphol. Actiegroep Schiphol Watch liet er geen gras over groeien en riep meteen alle regiobewoners in een vergelijkbare situatie op om ook bij hun gemeente aan de bel te trekken en een lagere woningwaarde te vragen. Volgens Schiphol Watch had Zaanstad de primeur met het verbinden van financiƫle consequenties aan de erkenning van de door de luchthaven veroorzaakte vermindering van de kwaliteit van leven.

Ontoelaatbaar

De Zaanse afdeling van de PvdD las het ook en constateert dat het besluit van het Rijk om Schiphol niet te laten krimpen en niets te doen aan de nachtvluchten dus niet alleen ‘het welzijn en de gezondheid van inwoners aantast,’ maar Zaanstad ook financieel gaat treffen. ‘Beide consequenties vinden wij als Partij voor de Dieren ontoelaatbaar en onbestaanbaar, zeker in tijden van een klimaat- en biodiversiteitscrisis,’ schrijft fractievoorzitter Melchior Mattens in vragen aan het college, die morgenavond mondeling beantwoord worden.

‘Is het college voornemens om zelf actief een correctie in de woningwaarde door te voeren voor alle woningeigenaren waarvan redelijkerwijs kan worden verwacht dat ze zware overlast hebben van de Schipholherrie of op een andere manier in dit kader naast inwoners te gaan staan?’ wil Mattens weten. En wat gaat het college doen om het Rijk en Schiphol aansprakelijk te stellen voor de misgelopen belastinginkomsten?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen