Hoe stemde ‘Zaanstad’ in de dertiger jaren?

Foto: Flickr

Op verzoek van de Kiesraad zijn drie historische publicaties van het CBS over gemeenteraadsverkiezingen in de jaren 30 gedigitaliseerd. Ter gelegenheid van de verkiezingen van morgen zijn ze nu gepubliceerd.

Wij hebben van enkele kaarten een screenshot gemaakt, maar de interactieve versies vindt u hier. Tot 1971 gold bij verkiezingen een opkomstplicht.

De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) was de grootste linkse partij, en voorloper van de huidige PvdA. Daarnaast was er de Communistische Partij Holland (CPH), vanaf 1935 de Communistische Partij van Nederland genaamd. (CPN). Deze ging in 1991 op in GroenLinks. De Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij (RSAP) was een afsplitsing van de CPH en kwam na de Tweede Wereldoorlog niet terug.

Bronnen voor deze historische verkiezingscijfers zijn de door het Centraal Bureau voor de Statistiek gemaakte publicaties Statistisch overzicht verkiezingen van 1931 en 1935, beide in Den Haag bij de Rijksuitgeverij verschenen, en het ongepubliceerde handschrift Verkiezingen 1939: Provinciale Staten, gemeenteraden, stemmen en kiezers. ‘Deze drie bronnen zijn door het CBS en de Kiesraad gedigitaliseerd en gecontroleerd,’ meldt de overheidsinstantie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen