Vasthouden aan zwarte Piet niet door heel Westzaan gewenst

Foto: Pexels / Ylanite Koppens

De Sinterklaasintocht in Westzaan is afgelopen zaterdag ‘ontaard in een demonstratie: er waren nauwelijks roetveegpieten aanwezig; er werden Sinterklaasliedjes gescandeerd in plaats van gezongen en vooral het ‘… en natuurlijk zwarte Piet,’ schrijft een verbolgen inwoner aan de gemeenteraad. Het was voor hem of haar reden om meteen het lidmaatschap van de Westzaanse Gemeenschap op te zeggen.

Omdat die organisatie stelt dat ‘het fenomeen zwarte Piet als zodanig behoort tot onze cultuur’ werd besloten dat er ook dit jaar weer ‘echte’ zwarte Pieten aanwezig moesten zijn.
De inwoner stelt daarnaast dat ‘in de enorme licht- en lawaaischopper geen kinderfeest meer te herkennen is’ en vraagt de raadsleden daarom om een motie aan te nemen waarin gevraagd wordt om de komende jaren geen vergunning meer af te geven voor het evenement. ‘Ten eerste omdat dit een demonstratie betreft met racistische trekken en geen vreedzame intocht. Ten tweede omdat het veiligheidsrisico bij zo’n demonstratie per jaar toe zal nemen. Ten derde omdat zo binnen deze dorpsvereniging onnodig tweedracht gezaaid wordt’, aldus het schrijven aan de raad. Westzaan is het laatste bolwerk van zwarte Pieten in Zaanstad: alle andere Sinterklaascomités hebben inmiddels de roetveegversie omarmd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen