Sinterklaascomité Westzaan heeft vrijwilligers niet in de hand

Foto: Wikimedia / Hans Parma

Vanaf dit jaar komen alleen Sinterklaasintochten die voldoen aan de landelijke richtlijn nog in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie en wellicht heeft dat ermee te maken gehad, maar op één na hebben alle Zaanse Sinterklaascomité’s zwarte Pieten afgezworen. Westzaan doet niet mee, want daar is de vraag of er geen dissidenten de boel zullen vestoren.

De door burgemeester Jan Hamming altijd met verve bepleite dialoog tussen de organisaties Zaanstad Tegen Racisme en Kick Out Zwarte Piet en de lokale Sinterklaascomité’s lijkt daarmee het beoogde resultaat te hebben gekregen: een feestelijke en veilige intocht in de stad en de dorpen. De volgende afspraken zijn gemaakt:

  • Zwarte Piet verdwijnt;
  • Geenhamd zwarte Piet, dan ook geen demonstraties;
  • Pruiken alleen in de haarstructuur van degene die deze draagt;
  • Geen oorringen;
  • Veer en kraag liever niet in combinatie met roetvegen;
  • Alle organisaties zijn principieel tegen geweld en nemen hun verantwoordelijkheid hierin om hun achterban op te roepen geen geweld te gebruiken;
  • Organisaties reageren niet op elkaar via de media, maar zoeken elkaar op.

Er zijn in Zaanstad tien Sinterklaascomité’s. Zeven daarvan gaan in de afspraken mee en tekenen het convenant. Eén comité heeft aangegeven de intocht weliswaar te gaan organiseren volgens de richtlijnen van de NTR en de subsidieregeling maar het convenant niet te willen ondertekenen en eentje gaat de stichting na 75 jaar opheffen. Westzaan gaf aan achter het convenant te staan maar dit niet te ondertekenen, ‘omdat zij op dit moment nog niet kunnen garanderen dat er vanuit hun vrijwilligers geen klassieke Pieten meer zullen verschijnen bij de intocht’.

Extra kosten

Omdat de Sinterklaascomités, om te voldoen aan de gemaakte afspraken, nieuwe spullen
moeten aanschaffen komen zij voor aanvullende, niet begrote, kosten te staan. Het college vindt dat het wenselijk is om deze kosten te compenseren. Volgens een  eerste grove schatting gaat het om ongeveer 20.000 euro,

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen