Zaanstad bracht er in tegenstelling tot andere gemeenten niets over naar buiten, maar op het stadhuis in Zaandam worden ook 'impactvolle algoritmen' gebruikt en een paar applicaties die van Artificiële Intelligentie gebruikmaken, bijvoorbeeld bij het scanparkeren en de Woz-waardering. De Rekenkamer was er benieuwd naar , en raadsleden eveneens. Die hebben nu antwoord.
Algoritmen besparen tijd, maar zijn verre van onomstreden vanwege de soms ingebouwde discriminatie van bepaalde groepen burgers. Het schandaal met de kinderopvangtoeslagen is daar slechts een voorbeeld van. Wetgeving over de registratie van algoritmen die 'impactvol' zijn of gebruikmaken van AI en hoe daar ethisch correct mee om te gaan is nog in ontwikkeling, schrijft het college. 'Een beperkt aantal koplopergemeenten is vooruitlopend al begonnen het gebruik van AI en impactvolle algoritmen te registreren en kaders te formuleren.' Zaanstad liet dat dus tot nu toe na.
Maar ook onze gemeente moet aan de slag met het Algoritmeregister, het vaststellen van ethische kaders en het organiseren van de inkoop en het toezicht op door leveranciers toegepaste AI en algoritmen en zo meer. Dit gaat volgend jaar opgepakt worden, gebruikmakend van de ervaring van de koplopergemeenten. 'Vooruitlopend alvast enkele algoritmen en AI-toepassingen registreren levert weinig op omdat er nog geen beleid en (ethische) kaders zijn vastgesteld. Het college geeft er de voorkeur aan dit in samenhang op te pakken.' Het college is wel van plan om de raad binnen afzienbare tijd bij te praten over datagedreven werken, AI en algoritmen.