Proces tegen verdachte in de zaak-Milica van Doorn vandaag begonnen

Foto: Pixabay

De rechtszaak tegen de 47-jarige Zaandammer die wordt verdacht van de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn in 1992 is vandaag in Alkmaar begonnen.

Vandaag is de eerste pro forma zitting in een zaak die de afgelopen 26 jaar nooit vergeten is. Dit is een zware dag voor de familie’, zo opende de officier van justitie haar voordracht. De politie en het Openbaar Ministerie hebben jarenlang gewerkt aan het oplossen van deze zaak, wat culmineerde in de inzet van een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in november vorig jaar. Daardoor kwam de verdachte uiteindelijk in beeld.

Moord dan wel doodslag en verkrachting

De voorlopige tenlastelegging bevat twee feiten: moord dan wel doodslag en verkrachting. De zaak zal naar verwachting in november inhoudelijk behandeld worden.

Op 8 juni 1992 werd het levenloze lichaam van de destijds negentienjarige Milica van Doorn aangetroffen in het water vlakbij de Jozefkerk in Zaandam. ‘Vastgesteld is dat zij is overleden door messteken in haar hals. Uit deskundigenonderzoek is verder gebleken dat het DNA-profiel van de verdachte matcht met het DNA-spoor dat is aangetroffen in het lichaam van Milica’, aldus de officier.

Verdachte afwezig

De zaak begon vandaag met een pro forma zitting, waarbij de verdachte niet aanwezig was. De officier van justitie lichtte de stand van het onderzoek toe en heeft het verdere verloop van de strafzaak aangegeven. Verder vroeg ze om verlenging van het voorarrest van de verdachte met drie maanden, wat is toegewezen.

De eerstvolgende zitting is op 12 juni. Dat is een regiezitting. Een regiezitting wordt gepland wanneer het einddossier is aggerond en aan de procesdeelnemers is overhandigd. Dat is dikwijls het moment voor de advocaat van de verdachte om onderzoekswensen te formuleren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen