112

Verdachte aangehouden voor de dood van Milica van Doorn in 1992

Foto: Politie

Er is zaterdag een 47-jarige Zaandammer aangehouden voor de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn in Zaandam in 1992. Zijn DNA is een match met het materiaal dat is gevonden op het lichaam van de destijds negentienjarige Zaandamse.

Begin vorige maand werd aan in totaal 133 mannen met een Turkse achtergrond gevraagd DNA-materiaal af te staan voor een verwantschapsonderzoek. Voor het eerst is in Nederland op deze manier een verdachte van een misdrijf in beeld gekomen, aldus hoofdofficier van justitie Bob Steensma. Vrijwillig stonden 125 mannen wangslijm af; zes konden niet worden opgespoord. Al dat afgenomen materiaal wordt nu vernietigd.

Onderzoek

Vanaf nu richt het onderzoek zich op het vinden van genoeg bewijzen om te komen tot een aanklacht voor moord dan wel doodslag. De aangehouden verdachte, over wie verder niets is bekendgemaakt, weigerde genetisch materiaal af te staan, maar via een familielid dat wel meedeed aan het onderzoek kwam de politie alsnog bij hem terecht.

Jan Hamming: ‘Fantastisch nieuws’

Burgemeester Jan Hamming sprak van ‘fantastisch nieuws’. ‘Ik ben blij dat er na 25 jaar een doorbraak is in deze zaak, een moord die toen – en nu nog steeds – veel inwoners van Zaanstad diep geraakt heeft. Mijn gedachten gaan allereerst uit naar de familie en nabestaanden van Milica, die nu hopelijk eindelijk antwoorden krijgen op de vragen waar ze al zo lang mee rondlopen. Antwoorden die de pijn en het verdriet niet zullen wegnemen, maar die hopelijk toch een vorm van rust geven. De komende tijd zullen ze nog regelmatig geconfronteerd worden met de gebeurtenissen van toen. Ik wens hen daarbij veel sterkte.’

Grote waardering voor Turks-Nederlandse gemeenschap

Hij sprak – net als de politie, Justitie en de familie van Milica van Doorn – ook zijn grote waardering uit voor de Turks-Nederlandse gemeenschap in Kogerveld, die massaal en vrijwillig heeft meegewerkt aan het verwantschapsonderzoek. ‘Zij hebben een ongelooflijk belangrijke bijdrage geleverd aan de doorbraak in deze zaak.’

Milica van Doorn werd in juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in de wijk Kogerveld in Zaandam.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen