Debat over het culturele landschap op 25 september

Foto: De Vonk

Debatcentrum De Vonk stelt op maandag 25 september vanaf 20:15 uur de vraag ‘Bruist Zaanstad in 2040 nog?’ tijdens de vierde debatavond in Café Fabriek in Zaandam. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is ook aanwezig. Anouk Diepenbroek zal kort toelichten welke activiteiten dat fonds ondersteunt in de Zaanstreek.

Zaanstad staat er in de landelijke stedenlijstjes cultureel niet sterk voor: het culturele klimaat komt er niet rooskleurig vanaf en ook qua uitgaven aan cultuur blijft Zaanstad achter. Dit komt overeen met de mening van ondervraagde Zaankanters over het Zaanse culturele klimaat: slechts 42 procent is hier tevreden over. In de cultuurvisie Zaanstad bruist wordt de stad echter beschreven als een ‘Zaanse mozaïek’, met een gevarieerd aanbod in de stad en in de omliggende dorpen.

Veranderingen

Cultuur heeft een sterke sociale functie en steeds meer mensen kunnen eraan deelnemen, maar ondertussen hangen er bezuinigingen in de lucht. Tegelijkertijd groeit de stad door en verandert van samenstelling. Nieuwe doelgroepen dienen zich aan, maar de vraag is of die voldoende in beeld zijn. Wat betekent dit veranderende speelveld voor de culturele ambities uit de cultuurvisie? Tijdens de debatavond worden de volgende vragen over cultuur in Zaanstad besproken:

  • Hoe staat het met het realiseren van de ambities uit de cultuurvisie Zaanstad Bruist?
  • Hebben we de – eventueel veranderende – vraag en behoeften naar cultuur nog goed in beeld?
  • Past het huidige aanbod nog bij de groeiende en in samenstelling veranderende stad?
  • Welk cultureel aanbod is er nodig om hierbij bij aan te sluiten?
  • En is er op basis van genoemde veranderingen ruimte voor culturele vernieuwing in Zaanstad?

De Vonk is het onafhankelijke debatcentrum in de Zaanstreek en wil een herkenbare rol spelen in de ontwikkeling van Zaanstad. Het programma is afwisselend, informeel, informatief en interactief. Per 1 september is De Vonk voor de productie van de debatavonden een officiële samenwerking aangegaan met De Balie in Amsterdam. De vaste locatie van De Vonk is Café Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. De toegang is gratis, maar wel graag aanmelden. Dat kan hier.

Cookieinstellingen