Eerste CO2-certificaten Westzijderveld feestelijk uitgereikt

Foto: Staatsbosbeheer Noord-Holland

Wethouder Wessel Breunesse, Romain Bischoff van muziektheater en opera Silbersee en coach en auditor duurzaamheid in het toerisme Peter Henkes van Takaroa hebben gisteren op de Zaanse Natuurmarkt hun CO2-certificaten voor het Westerzijderveld in ontvangst genomen. Hun aankopen dragen bij aan een grondwaterverhoging in het veld en daarmee aan een lagere uitstoot van koolstofdioxide.

Het Westzijderveld – eigendom van Staatsbosbeheer – heeft daarmee de primeur van het project Valuta voor Veen, opgezet in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Het is het eerste natuurgebied waarvoor de CO2-certificaten zijn verkocht. De eerste drie kopers kregen ze gisteren uitgereikt in het Darwinpark in Zaandam. In een gebied van ongeveer 20 hectare moet de grondwaterverhoging in tien jaar tijd ruim 600 ton CO₂-uitstoot schelen.

Elke ton CO2-winst wordt beloond met een verhandelbaar CO2-certificaat door de landelijke autoriteit Stichting Nationale Koolstofmarkt. De verkoop van de certificaten is verzorgd door het Platform CO2neutraal. Elk certificaat staat voor een ton (1000 kilo) CO₂. Alle ruim 600 certificaten komen gedurende de looptijd van het project beschikbaar. De eerste 160 zijn nu verkocht voor 100 euro per stuk.

Drie pompen

Met de inkomsten van de verkochte certificaten zijn drie pompen aangeschaft en geïnstalleerd. Die zorgen ervoor dat het waterpeil op het Westzijderveld hoog blijft. ‘Met valuta voor veen leveren we als gemeente een directe bijdrage aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. Het verhogen van het waterpeil in het Westzijderveld is ook nog eens goed voor de natuur, midden in onze gemeente,’ aldus Breunesse. Silbersee kocht niet alleen certificaten, maar gaat ook samen met vereniging De Zaansche Molen en Staatsbosbeheer in molen De Prinsenhof in Westzaan muziektheater verzorgen middenin de natuur. De eerste voorstelling is al achter de rug.

Pilot

Voor Staatsbosbeheer gaat het in het Westzijderveld om een pilot op de vrijwillige koolstofmarkt. ‘Maar we zien de voordelen. Het Valuta voor Veen-initiatief dient meerdere doelen. Een verhoogd waterpeil voorkomt CO2-uitstoot in het gebied én zorgt tevens voor minder bodemdaling. Een hoog waterpeil heeft bovendien voordelen voor natuurontwikkeling. De komende jaren gaan we onderzoeken of we meer gebieden op deze manier gaan aanbieden,’ zegt hoofd van Staatsbosbeheer Noord-Holland Riena Tienkamp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen