Lente Kabinet mag nog drie jaar door in Het Twiske

Foto: witter / Fransje Santifort

De twee vergunningen die nodig zijn voor het houden van het tweedaagse Lente Kabinet in natuur- en recreatiegebied Het Twiske blijven in stand. De rechtbank Noord-Holland heeft de Stichting Hart voor Het Twiske in het ongelijk gesteld wat betreft de veronderstelde natuurschade. De festivals mogen in elk geval de komende drie jaar doorgaan.

Het Twiske maakt deel uit van een Natura 2000-gebied. Voor het festival Lente Kabinet worden er twee grotere en drie kleinere podia gebouwd waar voornamelijk elektronische muziek wordt gedraaid. Organisator Dekmantel BV kreeg de benodigde vergunningen, maar Hart voor Het Twiske vocht die natuurvergunning en de omgevingsvergunning die de gemeente Oostzaan verstrekte aan. Beide zijn echter volgens de rechter terecht verleend voor het festival dat afgelopen mei werd gehouden.

Stikstof en vogels

De stichting vreest onder meer de toename van de stikstofneerslag in het natuurgebied dat er al niet goed voorstaat. Er worden ook andere evenementen georganiseerd waardoor het gebied overbelast raakt. De vogels, waaronder de rietzanger en bedreigde roerdomp, worden volgens de stichting door het festival ernstig verstoord. Dekmantel bracht daar tegenin dat alle regels die zijn opgenomen in de vergunning worden nageleefd. Er zijn onderzoeken uitgevoerd naar de neerslag van stikstof en naar de vogels en er zijn maatregelen getroffen om de vogels niet te verstoren. Ook in de belichting wordt rekening gehouden met de dieren.

Volgns de rechter is de uitstoot van Stikstof door Lente Kabinet verwaarloosbaar en blijkt uit advies van deskundigen dat het festival geen verstoring van broedvogels oplevert. Hart voor het Twiske had geen tegenrapport van een ecoloog ingeleverd om het tegendeel aan te tonen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen