Beelden van gekoesterde herinneringen in het stadhuis

Foto: Gemeente Zaanstad

‘Van deze expositie krijgt u direct zin om op vakantie te gaan – bij voorkeur naar de duinen en liefst nog naar Egmond,’ lezen we in de aankondiging van een tentoonstelling in de hal van het stadhuis. ‘Heel veel Zaankanters hebben goede herinneringen aan de zomerhuisjes in de Wimmenummerduinen.’ Hij is nu te zien.

Rob van der Meulen zocht voor het boek Naar het huisje in de duinen van Kees Hoope de ontstaansgeschiedenis van de huisjes uit. Een deel van die geschiedenis toont hij samen met het Gemeentearchief Zaanstad op deze expositie. De opening is op woensdagmiddag 28 juni om 16:15 uur en publiek is van harte welkom. Van der Meulen is overigens nog steeds op zoek naar nieuwe verhalen over de zomerhuisjes.

Toen na de bevrijding de duinen vrijgegeven werden bouwden particulieren en bedrijven daar zomerhuisjes. Zaanse bedrijven zoals Bruynzeel, Wessanen, Verkade, Cacao de Zaan, Hille, Lassie, ZBB de Bijenkorf, Duyvis en Albert Heijn bouwden meer dan 50 zomerhuisjes om hun medewerkers een familievakantie te bieden.

Gezinnen van wel tien personen brachten de vakantie door in een huisje met twee slaapkamers. De bagage werd meestal met een vrachtauto thuis opgehaald. De vakantiegangers gingen op de fiets van de Zaanstreek naar Egmond. Tot slot het gezeul door het zand naar het huisje. ‘Maar als alles uitgepakt was en je zat, overviel je de rust van de duinen en kon de welverdiende vakantieweek beginnen.’

De expositie is gratis toegankelijk in de publiekshal en te bezichtigen tijdens de openingstijden van het stadhuis tot en met 1 september.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen