Eerste Zaanse Regenboogprijs naar Paarse Vrijdag Krant

Het werd een vrolijke boel in de Bullekerk.
Het werd een vrolijke boel in de Bullekerk.
Foto: De Zaanse Regenboog

De eerste Zaanse Regenboogprijs is gewonnen door de Paarse Vrijdag Krant, een krant voor en door scholieren die jaarlijks verschijnt op Paarse Vrijdag met als doelstelling om voor alle leerlingen een veilige school te creƫren door de zichtbaarheid van diversiteit.

Het kunstwerk van de Zaanse kunstenares Ingrid Roos en een bedrag van 100 euro werden zaterdag uitgereikt tijdens het drukbezochte ZaanPride event in de Bullekerk in Zaandam. De prijs is een initiatief van De Zaanse Regenboog en het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland. Er komen personen en organisaties voor in aanmerking die zich hebben ingezet voor Zaanse LHBTIQ+-ers of op het gebied van gender- en seksuele diversiteit.

Bas Hageman met de pijs.

In beginsel kan iedere Zaankanter ervoor genomineerd worden en de eerste verkiezing leverde 20 aanmeldingen op. De jury bestaande uit Rosanne Kolvers, Morgan Ullers, Janine Sicking, Fasla Muradin, Frank Vos en Jeroen van Paassen koos drie genomineerden: het transgenderteam van het Zaans Medisch Centrum, Claudia Janssen met haar luisterend oor voor jongeren die problemen ondervinden met hun geaardheid en / of genderidentiteit en haar zorg voor een goede verbinding tussen jong en oud en de uiteindelijke winnaar. De prijs werd in ontvangst genomen door Bas Hageman en Floris Kneppers.

Zaanlands Lyceum

De Paarse Vrijdag Krant verscheen voor het eerst in 2011, op het Zaanlands Lyceum. Daarmee is de krant een Zaans initiatief dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een begrip in relatie tot Paarse Vrijdag. Tevens heeft het initiatief de ontwikkeling van GSA’s (Gender and Sexuality Alliance) op de Zaanse scholen bevorderd. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen