Niemand staat er alleen voor, benadrukt Paarse Vrijdag

Leerlingen van het Zaanlands met de krant.
Leerlingen van het Zaanlands met de krant.
Foto: Zaanlands Lyceum

In heel Nederland wordt morgen Paarse Vrijdag gevierd, de dag die scholen aangrijpen om seksuele oriëntatie en genderidentiteit bespreekbaar te maken. Bijna 400 scholen waaronder het Zaanlands Lyceum zetten daarvoor ook de Paarse Vrijdag Krant (PVK) in, met dit jaar als thema Jij durft.

Op Paarse Vrijdag tonen scholieren en studenten hun solidariteit met LHTBQ-leerlingen door het dragen van de kleur paars. Bas Hageman is docent op het Zaanlands Lyceum én hoofdredacteur van de krant. ‘Uit onderzoek blijkt dat op scholen waar een GSA-groep (Gender and Sexuality Alliance) actief is, deze scholieren zich veiliger voelen,’ zegt hij. ‘De PVK stelt persoonlijke verhalen van leerlingen centraal en laat zien waarom Paarse Vrijdag belangrijk is voor elke leerling. Het thema Jij durft laat zien dat de middelbare school voor queer-leerlingen heel spannend kan zijn. Iedereen die zichzelf is of wil zijn is een durfal. Niemand staat er alleen voor.’

 

Wethouder Diversiteit en LHBTI Rita Noordzij is nieuwsgierig naar de verhalen van jongeren en daarom ging zij gisteren met een aantal GSA-leerlingen van het Zaanlands in gesprek. ‘Het zou natuurlijk niks uit moeten maken, maar het is toch zo: ik weet van volwassen LHBTI’s dat de meeste niet zomaar hand in hand op straat durven te lopen met hun partner. Te gek voor woorden, maar helaas de realiteit,’ zegt zij.

Anders voor jongeren?

Hoe is dat voor jongeren? Durven zij wel hand in hand te lopen of te zoenen op straat? En hoe gaan zij om met reacties van medeleerlingen, docenten en anderen? ‘En hoe komen we voor elkaar op als we zien dat mensen raar of vervelend reageren. Hoe kan iedereen zichzelf zijn? Dat houdt mij bezig,’ aldus de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen