Start haringseizoen later vanwege mager vetpercentage

Foto: Flickr / Ronald van der Graaf

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging besloten. De haring zal later dan verwacht het benodigde vetpercentage bereiken, mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

Hollandse Nieuwe moet een vetpercentage van minimaal zestien hebben en dat werd afgelopen weekend pas bereikt. Nu begint de verwerking tot Hollandse Nieuwe. Daarvoor worden eerst de ingewanden verwijderd en moet de vis rijpen. Vervolgens wordt de haring gezout en ten minste 24 uur ingevroren. Voor het haringseizoen kan beginnen wordt de nieuwe oogst eerst officieel gekeurd door deskundigen. Volgens de nieuwe planning wordt donderdag 22 juni nu de datum voor de veiling van het eerste vaatje haring. Hiermee wordt traditioneel het seizoen van de Hollandse Nieuwe ingeluid. Die dag staat ook de traditionele Haringparty voor Zaanse ondernemers op het programma.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen