Start haringseizoen onder druk door ‘magere’ vangst

Foto: Wikimedia / Takeaway

De negende feestelijke Zaanse Haringparty van de Zaanse ondernemersgemeenschap staat gepland voor donderdag 22 juni bij D’Swarte Walvis, maar het wordt nog spannend of de naamgever erbij kan zijn. Het haringseizoen kan mogelijk niet zoals gebruikelijk op 14 juni beginnen, want de vis die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt,

Volgende week moet de sector een beslissing nemen, meldt het Nederlands Visbureau. Hollandse Nieuwe moet een vetpercentage hebben van minimaal zestien. Volgens het visbureau heeft de haring die op dit moment uit zee wordt gehaald weliswaar het juiste voedsel in zijn maag om voldoende vet op te bouwen, maar is het vereiste percentage nog niet bereikt. ‘Het achterlopen van de seizoenen in de natuur blijkt ook voor de haring gevolgen te hebben,’ stelt het bureau.

Tijd nodig

De traditionele bereidingswijze van Hollandse Nieuwe – met kaken, pekelen en gecontroleerde rijping – kost tijd. De haringhandel moet daarom begin volgende week beslissen of de start van het haringseizoen ook ditmaal kan worden gehaald. Naar de uitkomst zal in Zaanstad ook door De Corner, De Maatschappij, D’Swarte Walvis en sponsor ING Bank Zaanstreek met spanning worden uitgekeken. Zij zijn de organisaroren van ‘een ouderwets gezellig evenement, compleet met een muzikaal tintje’ en als alles naar wens verloopt ‘heerlijke Hollandse Nieuwe’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen