Motie over schrappen turbines Noorder IJplas in Amsterdam

Foto: Pixabay / Pixaline

De gemeenteraad van Amsterdam bespreekt morgen een motie van de VVD,  het CDA, Ja21 en de SP om de drie geplande windturbines bij de Noorder IJplas te schrappen. Volgens de indieners worden de klimaatdoelen ook zonder deze turbines gehaald en wordt gezondheidsschade bij omwonenden voorkomen en woningbouw niet gehinderd.

 

Het zou een flinke meerderheid in de raad van Zaanstad wat waard zijn als deze motie wordt aangenomen, want de zorgen over het in gevaar komen van woningbouw in de Achtersluispolder en Poelenburg zijn wijdverbreid. Zaanstad werd om een reactie gevraagd op de vergunningaanvraag voor de windmolens en bij de bespreking daarvan in de raad bleek vooral een groot wantrouwen tegen het ‘arrogante’ en in zichzelf gekeerde Amsterdam, met alleen oog voor de eigen lusten en een blinde vlek voor de lasten van de buren.

Aandachtspunten

Het college van Zaanstad vroeg Amsterdam om naast aandacht voor haar woningbouwplannen ook rekening te houden met met name het borgen van de lokale milieunormen voor geluid en slagschaduw, de financiële participatiemogelijkheden voor Zaanse inwoners en bedrijven en een constructieve samenwerking voor de uitvoering van alle ruimtelijke opgaven in het gebied.

Haast

Wat in Zaanstad steekt is dat Amsterdam opeens grote haast maakt om de realisatie van het plan rond te breien terwijl het wachten nog is op landelijke regelgeving voor onder meer het geluid en de slagschaduw van windturbines. Waarom de publicatie daarvan niet afgewacht en nu een zienswijze geven zonder over voldoende informatie te beschikken?  ‘Amsterdam is niet zo’n goede buur,’ stelde de ChristenUnie onomwonden. En pleitte voor een harde toon richting de hoofdstad: ‘Laat maar duidelijk merken dat wij voor onze inwoners grote ricico’s zien.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen