Personeel gemeente op pad in circulair textiel

02 jun 2023, 11:15 Actueel
screenshot 20230602 110933
Gemeente Zaanstad
De gemeente heeft de bedrijfskleding voor haar medewerkers openbare ruimte aanbesteed en ingekocht volgens de ´R-ladder van circulariteit’: hoe hoger op de ladder, hoe beter. Zo zijn re-use (direct hergebruik) en repair (repareren) beter dan recyclen.
Van tien items met gerecycled textiel springt de spijkerboek eruit. Deze is gemaakt van 40 procent post-consumer gerecycled katoen en 60 procent nieuwe katoen. Dat wil zeggen dat deze nieuwe broek mede is gemaakt van een oude, kapotte spijkerbroek. De nieuwe outfits worden gedragen als de huidige kleding niet meer draagbaar of niet meer veilig is. Wethouder Stephanie Onclin bekeek de kleding met twee nieuwe medewerkers en was tevreden: 'Door circulair in te kopen minimaliseren we de inzet van (nieuwe) grondstoffen, worden producten en materialen hergebruikt en verlengen we de levensduur. Heel goed dat we hier met deze aanbesteding op hebben kunnen sturen.’

Vervuiling

Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 50 (bijna) ongedragen items in de kast hebben. Dit zette ook Zaanstad aan het denken toen er nieuwe bedrijfskleding nodig was. Te veel ongebruikte kleding is niet duurzaam, want voor het maken ervan zijn veel grondstoffen en water gebruikt. De textielindustrie is nog steeds één van de meest vervuilende sectoren.
Daarnaast laat de gemeente de bedrijfskleding beter verzorgen. Zit iets niet helemaal goed of gaat er een kledingstuk kapot, dan volgt reparatie. 'En straks gaan we mogelijk van een kapotte lange broek een korte broek maken. Zo gaat kleding zo lang mogelijk mee,' blikt Zaanstad vooruit. De medewerkers die voorheen op warme dagen naast een shirt ook nog een veiligheidsvestje droegen, gaan de komende zomer ook anders gekleed, in een shirt met veiligheidsreflectie in één.