Wethouder in het nauw over wegmoffelen uitspraak verkamering

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Gisteren publiceerden wij de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland over de vergunningplicht voor verkamering die de prullenbak in ging. Die bleek gisteravond nog niet met de gemeenteraad te zijn gedeeld, en dat werd voor wethouder Harrie van der Laan een netelige kwestie. Waarom hield hij de uitkomst van de rechtszaak achter?

Als fractievoorzitter van de Partij voor Ouderen en Veiligheid kruiste Van der Laan regelmatig de degens met collegeleden over het gemak waarmee in Zaanstad stukken geheim worden verklaard, maar nu zat hij aan de andere kant van de tafel. Dan blijken er opeens allerlei verontschuldigingen voor: de uispraak moest eerst bestudeerd worden door de stadsadvocaat, hij moest geanonimiseerd worden (tip: álle uitspraken van Nederlandse rechters worden geanonimiseerd gepubliceerd, zodat het publiek kennis kan nemen van de redenering erachter), het was vakantie en nog zo wat meer. Volgende week krijgt de raad een uitgebreide brief, beloofde Van der Laan.

Veel vragen, geen antwoorden

Het kon de raad niet overtuigen. Peter van Haasen (PVV) riep de wethouder op tot meer urgentie in een zaak die altijd grote prioriteit had in de lokale politiek. VVD’er Fidel Lopes kreeg geen antwoord op zijn vraag naar de concrete consequenties van de uitspraak en juriste en PvdA-raadslid Eylem Köseglu werd eveneens met een kluitje in het riet gestuurd. Geen enkel antwoord was er op vragen naar aanleiding van onze publicatie: die staan allemaal in de brief die nog wel even op zich laat wachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen